„π cuvînt”

         

          Există umor, umor englezesc (cam negru), umor rusesc (şi mai negru, dar şi cinic) şi – iată – umor moldov’nesc. Cel din urmă a fost reprezentat multă vreme de Planeta Moldova, excelent grup format din scriitorul Mitoş Micleuşanu şi vărul său Florin Braghiş. Tip de umor reînviat, iată, de Sergiu Bezniţchi şi Igor Guzun în cartea „π cuvînt. Jocurile foamei de cuvinte. Culegere de cuvinte şi sensuri încrucişate” (Urma ta, Chişinău, 2020). Doi oameni foarte talentaţi, cu mult umor, dar şi cunoştinţe, care s-au hotărît, probabil la un pahar de vin bun, să ne distrăm şi noi, nu numai ei („Este sănătos să alegi vin-de-care face inima iubitoare”). Deşi e o carte umoristică, hedonistă, publicul e avertizat încă din titlu („π cuvînt”) că va pierde multe glume dacă n-a învăţat bine la şcoală sau dacă nu ştie cîteva limbi străine. Cei care nu ştiu rusa sau engleza au de pierdut la aluziile şi jocurile de cuvinte ruseşti şi englezeşti, dar – per total – o să se distreze toată lumea la lectura acestei cărţi, care promovează hedonismul şi frumosul: „în locul dezvelirii bustului lui Eminescu, preferăm dezvelirea bustului Veronicăi Miclea”.

            Şi încă ceva – dacă mai era nevoie de încă un argument că basarabenii sînt români şi punctum, „π cuvînt” abundă în miştouri şi miştocăreală, trăsătură pe care n-o mai are nici un popor din lume, cum foarte exact observa Vasile Ernu în al doilea volum al trilogiei marginalilor, „Bandiţii”.

            Citez cîteva r(g)înduri, pentru prietenii care nu au cum să găsească πcuvîntu’ la ei în ţară: „După război, mulţi eroi în cărţi. Numai peste 500 în „Război şi pace”. În „Război şi pace” de Lev Tolstoi”; „Fă-te frate cu cartea pînă treci clasa”; „Savanţii britanici au aflat că cel mai des numele actriţei Jennifer Lopez este pronunţat odată cu prima zăpadă: Lopez aveţi?”; „Cum îţi vei aşterne, aşa vei do-re-mi”; „Ţiganii ştiau balada pe de rost. Balada Meşterului Manele”; „Nu zi hop pîn’ n-ai sărit pe muzică hip-hop”; „Poveste modernă. Trăia o fată cu un moşneag”; „Şi da. Argentinienii cuceresc lumea cu tangou’, iar ruşii cu tancu’”; „Dar cum să vină treaz acasă bărbatul în această zi, dacă în cuvîntul „bar-bat” jumătate este „bar” şi jumătate este „bat”; „Iar la final, GOL-im cîte un pahar în cinstea fotbalului din fiecare zi”.

Lectură plăcută şi utilă, prieteni!


Sergiu Bezniţchi & Igor Guzun, „π cuvînt”, 2020

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proză nouă, în revista Vatra (din rockmanul "Coşmar de librar", în lucru)

La mulți ani, Denisa Comănescu!

Aureliu Busuioc (n. 26 octombrie 1928). Ultimul interviu cu AB, pt. Tiuk