De ziua lui tata, un fragmentiuk din "Totul, aproape totul despre tata"

              Tata scrie o carte despre foametea din anii de după cel de-al doilea război mondial şi lea Maria, vecina, asistă la interviuri de sub gard, mai află femeia o ştire, uneori o ia gura pe dinainte şi-l corectează pe intervievat. Lea Maria i-a zis lui tata că n-are atîtea casete cîte ştie ea (i-o fi plăcut metoda de lucru: tata mai întîi scoate o sticlă cu vin, toarnă şi face introducerea, povestindu-le bătrîneilor despre perioada foametei din punct de vedere istoric, pînă aceştia încep să plîngă, apoi poate să înceapă interviul despre cum au supravieţuit ei trecînd prin acea perioadă cumplită). Tata a riscat şi a făcut un interviu şi cu lea Maria, care e un fel de filozof popular. Interviul se numeşte „Şi aşa a fost…”. Iată-l:

„Lelea Aculina era fată mare şi s-a căsătorit după un bărbat cu trei copii. Şi hai să se ducă în Polonia. S-a dus acolo, a ajuns la marginea unei păduri şi s-a lepădat de copil, căci îi ţinea mîinile legate. Pe acolo trecu un om cu căruţa şi-l văzu pe băieţel plîngînd. Ei, plînge-plînge, dar cine ştie de ce plînge? S-a dus omul la lucru. În treaba sa s-a dus. Cînd se întorcea seara spre casă, îl vede iarăşi pe copilul acela şi-l întrebă de ce stă acolo. Unul – moldovean, altul – polonez, s-au înţeles ei cumva. Pricepu omul că copilul e lepădat. L-a luat şi l-a dus acasă la dînsul. Acasă mai avea încă unsprezece copii. Şi el fu al doisprezecelea copil. Ei, şi l-a crescut mare, l-a trimis în armată, mă rog, ca la oameni. Cînd veni timpul ca Vladimir Midrigan, fratele celui lepădat, să plece în armată, a plecat flăcăul. Nu ai de ales. Deveni el soldat. Umblînd pe acolo prin unitate, ori cum s-o fi numit ea, vede că sub o fotografie de pe Tabla de Onoare scrie: Midrigan Pavel. S-a uitat Volodea la fotografie şi i-a părut că-l cunoaşte pe cel fotografiat, apoi i se părea că nu-l cunoaşte. Mai pe scurt, se pomeni în faţă cu un cunoscut necunoscut. Se duse Volodea la un şef de acolo, din armată, şi-l întrebă:

- Dar cine-i acesta?

Şeful îi răspunde:

- Un vecin de-al meu.

- Vreau să-l văd, zice Volodea.

Şeful i-a povestit pe scurt cine-i cel de pe Tabla de Onoare şi s-au dus să-l vadă. Cînd s-au pomenit ei unul în faţa altuia, s-au privit în ochi fără a scoate un cuvînt, apoi s-au îmbrăţişat, căci au înţeles că-s fraţi. Semănau leit unul cu altul. Nu aveai ce sta la gînduri. Şi le-au permis să se ducă acasă din armată: să-şi vadă părinţii, să-i bucure. Cînd au ajuns acasă, unele neamuri îl îndepărtau pe Pavel, căci nu ştiau precis cine-i. Apoi l-au primit ca pe al lor. Căci semăna cu ceilalţi fraţi. Doar mamă-sa, care era vitregă, a refuzat să-l recunoască. Ea ştia ce a făcut cu el. Atunci spusese acasă, adică amăgise, că Pavel murise şi ea l-a îngropat. Dar cînd s-a aflat adevărul, n-a dorit nici el s-o vadă pe mamă-sa. De fapt, care mamă? Nu i-a fost ea mamă. O femeie străină i-a fost”.

I-a povestit pînă aici, cînd s-a terminat sticla, apoi a zis că a uitat borşul pe foc şi a plecat.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proză nouă, în revista Vatra (din rockmanul "Coşmar de librar", în lucru)

La mulți ani, Denisa Comănescu!

Aureliu Busuioc (n. 26 octombrie 1928). Ultimul interviu cu AB, pt. Tiuk